Historia szampana
Historia szampana zaczyna się we Francji, w regionie Szampanii. Odkrycie szlachetnego bąbelkowego wina przypisuje się benedyktynom, żyjącym w regionie pod koniec XVII wieku. Jego rola w doskonaleniu procesu produkcji wina, zwłaszcza fermentacji, przyczyniła się do powstania trunku o unikalnej jakości i smaku.
Jak produkuje się szampana?
Jednym z kluczowych elementów produkcji szampana jest metoda fermentacji i drugiej fermentacji w butelce. Winogrona używane do produkcji szampana pochodzą z trzech głównych odmian: chardonnay, pinot noir i pinot meunier.
Po zbiorze winogron są delikatnie tłoczone, a uzyskany sok jest poddawany fermentacji. Następnie wino poddawane jest drugiej fermentacji w butelce, dzięki czemu powstają charakterystyczne bąbelki.
Rodzaje szampana
Na rynku można znaleźć różne rodzaje szampana, z których każdy ma swoje unikalne cechy i smaki:
- Brut – najpopularniejszy rodzaj szampana, charakteryzujący się wytrawnym smakiem.
- Sec – słodszy niż Brut, z delikatnym smakiem.
- Demi-sec – bardzo słodki szampan, często spożywany jako deserowy trunek.
- Blanc de Blancs – wyprodukowany wyłącznie z białych winogron, zazwyczaj chardonnay.
- Blanc de Noirs – produkowany z czerwonych winogron, głównie pinot noir i pinot meunier.