Od lekarstwa do luksusowego napoju
Historia ginu zaczyna się w Holandii w XVII wieku, gdzie pierwszy raz pojawiła się odmiana zwaną genever. Pierwotnie gin miał zastosowanie lecznicze, zwłaszcza w leczeniu schorzeń nerek. Z biegiem lat, za sprawą holenderskich i angielskich destylatorów, gin zaczął ewoluować w kierunku bardziej smakowego napoju.
W Wielkiej Brytanii gin stał się szczególnie popularny w XVIII wieku, szczególnie dzięki taniej produkcji oraz szeroko zakrojonej kampanii promocyjnej. To właśnie wtedy narodził się gin craze – okres, w którym gin był dostępny praktycznie wszędzie: zarówno w eleganckich salonach, jak i w dzielnicach ubogich.
Produkcja ginu
Gin produkowany jest z neutralnego spirytusu pochodzenia roślinnego, zazwyczaj z jęczmienia lub ziemniaków. To, co wyróżnia go spośród innych destylatów, to przede wszystkim dodatek jałowca, który nadaje mu charakterystycznego posmaku.
Istnieją różne style ginu: London Dry Gin, Old Tom Gin czy Navy Strength. Oprócz jałowca, w procesie destylacji używane są bowiem również różnorodne zioła, przyprawy i składniki roślinne, nadające każdemu z nich unikalny aromat.