Co to jest whisky francuska?
Whisky francuska to rodzaj alkoholu produkowanego we Francji i czerpiącego garściami z tamtejszych tradycji winiarskich. Co ją wyróżnia? Francuscy producenci często korzystają z lokalnych składników i lokalnych… beczek po winach. To właśnie w nich, produkowana z różnorodnych lokalnych zbóż i znakomitej wody źródlanej whisky leżakuje długie lata, aby zachwycić swoim unikalnym charakterem. Starzenie w dębowych beczkach dodaje jej delikatnych nut wanilii i dębu, a także nietypowych aromatów, nieodłącznie związanych z winami, co razem tworzy niezapomniane doświadczenie degustacyjne.
Jaką whisky francuską wybrać?
Wybierając whisky francuską, warto eksplorować różne rodzaje i marki – na rynku dostępne są single malt czy blended, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Francuzi często korzystają z charakterystycznego holsztyńskiego aparatu destylacyjnego. Ten unikalny sprzęt nadaje francuskiej whisky owocowy smak, który odróżnia ją od innych wariantów. Niektóre destylarnie działają już od dziesiątek lat, zyskując uznanie za jakość swojego produktu – im bardziej ugruntowana marka, tym pewniejsza przyjemność, płynąca ze smaku.