Szkocka whisky single malt
Początki whisky single malt sięgają zamierzchłej przeszłości Szkocji. Choć data narodzin tego trunku nie jest jednoznacznie ustalona, słynne szkockie destylarnie, takie jak Glenfiddich czy Glenlivet, mają korzenie sięgające XVIII wieku.
Single malt to whisky, która pochodzi z jednej destylarni i jest destylowana wyłącznie z jęczmienia słodowanego. Jednak to nie jedyna cecha, która wyróżnia single malt – ważna jest również destylacja w tradycyjnych miedzianych alembikach oraz długi proces starzenia w dębowych beczkach.
Skład whisky single malt
Proces produkcji składu whisky single malt zaczyna się od wyselekcjonowanego jęczmienia, który jest mocno suszony nad dymem torfowym, nadając trunkowi charakterystyczny smak. Następnie ziarna są zmielone, mieszane z wodą i fermentowane, tworząc zacier. Ten jest następnie poddawany destylacji w miedzianych alembikach, co pozwala na otrzymanie spirytusu, który będzie podlegał procesowi starzenia.
W kolejnym etapie spirytus zostaje umieszczony w dębowych beczkach, gdzie nabiera głębokiego koloru i aromatów. To właśnie proces starzenia nadaje whisky single malt bogactwa i złożoności smaków, a czas spędzony w beczkach wpływa na finalny charakter trunku.